İzmir'in kültür envanteri hazırlandı

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "İzmir'in Kültür Envanteri Hazırlandı" başlıklı bir basın toplantısı düzenlendi. İlk defa hazırlanan envanter, müdürlüğün merkez binasındaki toplantıda tanıtıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burada konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz tarih, doğa ve kültür mirasının korunmasının önemine dikkat çekti. Türkiye'de en fazla sit alanına sahip olan İzmir'de günümüze ulaşan birçok kültür varlığı ve müzesi bulunduğunu belirten Ediz, ?2008 yılında başlayan kapsamlı bir çalışmayla İzmir'in kültür envanterini çıkardık. Yapılan çalışmalar toparlanarak, üç cilt halinde basıldı. Bu çalışma, kültürel varlıklarımızın gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir yer tutuyor.? dedi.

DİJİTAL ORTAMA DA AKTARILACAK

Çalışmayı ilgili bütün taraflara ulaştırmayı planladıklarını, önümüzdeki süreçte dijital ortama da aktarılacağını anlatan İl Müdürü Ediz, ?Bergama'dan Efes'e kadar tarihin her döneminde medeniyetlerin bıraktığı eserler kentimizde yer almakta. Şehir merkezimiz, ilçelerimiz onlarca kültürel mirasa sahip. Bunların tespit edilmesi, kayıt altına alınıp gelecek nesillere bırakılması konusunda bir kültür envanterine ihtiyaç vardı. Toplam bin 845 sayfa olan kitap, üç ciltlik takım halinde hazırlandı. Ayrıca internet ortamına da aktarılacak.? şeklinde konuştu. Kayıt altına alınan birçok kültür varlığının restorasyonunun yapıldığını dile getiren Ediz, yerel yönetimlerin de restorasyon çalışması yürüttüğünü kaydetti.

Tarihî bir binaya sahip Dr. Hayri Üstündağ Konak Doğum Hastanesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devri ve müze yapılmasının düşünüldüğünün hatırlatılması üzerine ise Abdülaziz Ediz, şunları söyledi: ?Üst düzeyde görüşmeler ve resmî yazışmalar başlatıldı. Henüz netleşen bir durum sözkonusu değil. Çalışmalar sürdürülüyor. Sağlık Bakanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımız konuyu uygun gördüler. Konak Doğum Hastanesi'nin bakanlığımıza tahsisi, sonra da fiziki şartları içinde restore edilerek kültürel amaçlı kullanımı gibi konular gündemde.?

KEMERALTI'NDAKİ TARİHÎ HANLAR

Kemeraltı'ndaki tarihî hanlarla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren İzmir İl Kültür ve Turizm Ediz, Mirkelam, Çakaloğlu ve Karaosmanoğlu hanlarının mülk sahipleriyle biraraya gelerek buralardaki ticaretin yeniden canlandırılması, geleneksel sanatlarla uğraşanlar başta olmak üzere esnafın desteklenmesi gibi amaçları bulunduğunu kaydetti. Ediz, bu hanların yeniden ayağa kalkması için İzmir Kalkınma Ajansı'yla işbirliği yaptıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber